‘L’endemà de totes les fosques’ és l’obra guanyadora del XXè Premi de poesia Mª Mercè Marçal

L’obra de l’autor de Xàtiva, Josep Manel Vidal, ha estat l’escollida d’entre les 62 propostes presentades a l’edició d’enguany, batent rècord de participació i consolidant-se com el premi més important de poesia escrita en llengua catalana.

Josep Manel Vidal ha estat l’escriptor finalista de la XXa edició dels premis de poesia Maria Mercè Marçal amb la seva obra ‘L’endemà de totes les fosques’. En aquesta edició del premi, el qual celebra les dues dècades, s’hi ha presentat un total de 62 obres originals, gairebé el doble de les presentades en l’edició passada, consolidant el certamen com el premi més important de poesia escrita en llengua catalana. 

Àngels Marzo, portaveu del Jurat, ha volgut constatar l’alt grau de participació d’aquesta convocatòria i la qualitat i la diversitat d’estètiques de les obres presentades. Pel que fa a l’obra guanyadora, ha ressaltat destresa del seu autor en el domini del càlcul d’estructures “no només dels textos que integren el volum sinó de la totalitat del poemari. Un llibre que respon a una estructura dividida en quatre parts molt ben travades a partir d’una primera prosa que fa de pòrtic al conjunt”, descriu la portaveu. 

Marzo ha posat en relleu el magnífic grau d’intertextualitat que s’estableix entre cada un dels poemes en prosa amb les cites que normalment els encapçalen. “De fet, el text i la cita arriben a assolir un grau de complementarietat gairebé exemplar. S’estableix entre text i paratext un diàleg fluid i sòlid.”, apunta Marzo. 

Segons la portaveu, l’alt voltatge líric de tot el volum, la riquesa del llenguatge i la fluïdesa amb que l’ autor va encadenant tot un seguit d’imatges, ens fan veure el món des d’una perspectiva radicalment nova. “Per tot plegat, fem mereixedor del premi a Josep Manel Vidal, per haver presentat una proposta arriscada i diferent, perquè si bé és cert que en cap cas es pot qüestionar la poeticitat del recull, també és cert que l’autor se la juga transcendint el que normalment s’anomena prosa poètica i va una mica més enllà. De manera que el seu no és un lirisme que es circumscriu al metre, sinó més aviat que s’amara de la forma particularíssima amb que l’autor combina els elements que conformen i integren cadascun dels seus trenta-sis  textos”, celebra Àngels Marzo. 

El jurat també ha volgut fer una menció especial al llibre finalista titulat ‘Foradant l’os’, tant per la seva vàlua literària com pel domini del autor de construir un volum unitari i de to sostingut. 

Joan Trull, President del Consell Comarcal, ha volgut destacar el paper de la convocatòria poètica com a eina de divulgació de la cultura catalana. “Alguns dels autors en aquesta edició, procedeixen de comunitats de fora dels Països Catalans, això demostra el prestigi que el premi està adquirint fora del nostre país, així com l’interès creixent de la poesia escrita en català, corroborat amb l’alt índex de participació d’enguany, el qual duplica el nombre d’obres presentades l’any passat”, afirma el president. 

Aquesta XXa edició del premi de poesia Maria-Mercè Marçal, el qual està organitzat pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell, ha tingut lloc aquesta nit al restaurant Resquitx de Golmés. La vetllada ha comptat com a convidada especial amb Lluïsa Julià presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, amiga personal de Maria Mercè Marçal i autora de la seva biografia. 

A la vetllada, considerada com la festa de la cultura de la comarca, també hi han participat els alumnes de l’escola de Música Irineu i Segarra d’Ivars d’Urgell i s’ha fet una lectura de poemes del llibre El Sol del Pla, enguany a càrrec dels alumnes de ll’Institut Terres de Ponent de Mollerussa.

El Premi

El guanyador del certamen s’ha endut un premi en metàl·lic de 3.000 euros corresponent als drets de la primera edició de l’obra premiada, la qual publicarà l’Editorial Pagès Editors, dins la col·lecció ‘La Suda’. El jurat l’ha compost Jordi Pàmias, Jaume Pont, Àngels Marzo, Joan Cornudella i Ramón Rubinat 

L’autor

Josep Manel Vidal i Juan va néixer a l'Alcúdia de Crespins el 1965. Mestre i escriptor, és autor del blog ‘Filant Prim’ i de llibres com el poemari ‘El teu nom és un esser viu’ (Germania, 2011); ‘La fràgil arquitectura dels teus gestos’, amb el que va guanyar el 2013 el XVII Premi Josep M. Ribelles de Puçol; ‘Café i canyella’, per la qual va ser finalista del premi de relats Vent del Port en 2013 i que va ser publicat per Pagès Editors en el recopilatori Magranes i altres narracions. 

També ha guanyat el Premi Francesc Bru de Canals pel poemari ‘Tots els colors de l'estiu’ i el maig de 2015 es va alçar amb el guardó Antoni Ferrer de poesia de l'associació La Garrofera per la seva obra ‘El cor mineral de la margarida’.

Natal Comunicació hem estat els responsables de tota la difusió mediàtica.

Tel. (+34) 687 784 341 - www.natalcomunicacio.com - info@natalcomunicacio.com